Köpeğinizin Depresif Davranıyor Olabilir Mi?

 Köpeklerin sahiplerine gösterdiği koşulsuz sevgi sürekli bir mutluluk kaynağıdır. Köpek sahipleri, uzun bir çalışma gününün ardından kapıdan geçip köpeklerinin onları öperek karşıladığını, heyecanla havlayarak, ağlayarak ve neredeyse kontrolsüz bir şekilde zıplayarak dışa vurmalarını beklerler. Bu duyguyu tarif etmek için gerçekten hiçbir şey yoktur ve bu yüzden köpeğinizin daha sakin veya hiç tepki vermediği nadir durumlar çok daha belirgin hale gelir.

Köpeğinizin Depresif Davranıyor Olabilir Mi?

Köpeklerde genellikle depresyon teşhisi konmaz, ancak veterinerler ve davranış uzmanları depresif davranışın belirtilerini iyi bilirler. Köpeklerde depresyon belirtilerinin geri çekilme, eskiden zevk aldığı şeylere artık katılmama, hareketsizlik, daha fazla uyuma ve yiyeceğe olan ilginin azalması gibi durumları içerir.

Köpekler genellikle sabahları işe gitmeden önce en üzgün oldukları ve eve döndüğünüzde kapıya en mutlu oldukları zamanlarda olurlar. Köpeğinizle kaliteli zaman geçirmek önemlidir ve bunu fiziksel aktivite, zihinsel uyarı, tarama, okşama veya başka birçok etkinlik şeklinde yapabilirsiniz. Bir köpeğin depresif bir şekilde davranmaya başladığında hâlâ ilgi gösterdiği bazı davranışlara odaklanmanız gerekir. Daha önce heyecan verici olan bir şeyi yapmaya zorlamayın, isteksizlik gösterdikleri bir şeyi yapmalarını istemek durumu daha da kötüleştirebilir. Eğer köpeğinizle geçirebileceğiniz zaman yeterli görünmüyorsa, bir köpek gezdirici tutmayı veya yokken uğraması için bir arkadaşınıza başvurmayı düşünebilirsiniz.

Fiziksel uyarı, köpeğin genel sağlığı için önemlidir, köpeğinizin egzersiz rutini aynı zamanda duygusal ihtiyaçlarını da karşılamalıdır. Haftada toplam sekiz kilometre yürüyüşün iyi bir temel olduğunu düşünebiliriz, ancak bu köpeğin yaşına ve enerji seviyesine bağlı olarak köpekten köpeğe değişir. Önemli olan köpeğin zaman almasına ve çevresini keyifle deneyimlemesine izin vermektir.

Köpeğinizin Depresif Davranıyor Olabilir Mi?

Bir aile üyesinin veya evdeki diğer evcil hayvanın ölümü köpeklerde depresif davranışın en yaygın nedenlerinden biridir. Ne yazık ki, bu durum genellikle başa çıkılması en zor olan nedenlerden biridir çünkü davranışın kaynağı değiştirilemez. Evdeki başka bir evcil hayvanın kaybedilmesi durumunda bazılarının yeni bir evcil hayvanın eklenmesine iyi tepki verirken, diğerlerinin ise sadece kaybolanın benzerini isterler.

Depresif davranışı göstermekle birlikte çekilme, yememe, halsizlik gibi durumlar aynı zamanda tıbbi problemlerin belirtisi de olabilir. Bu gibi durumda ilk fırsatta veterinerinize başvurun.

Yorum Gönder

0 Yorumlar